Eilen oltiin tekemässä Ypäjän ja Humppilan rajamaille kisajälkiä tämän päivän mejä-koetta varten. Sain onneksi kokeneen parin ja taas on "taskussa" paljon uusia neuvoja ja niksejä niin jälkien tekoon, jäljestykseen kun opastukseenkin. Jäljet saatiin tehtyä kunnialla raekuurosta ja ukkosesta huolimatta, vähän kyllä pelotti siellä metsäs kun ukkonen oli melkein kohdalla.

Tänään aamulla Rapa autoon ja menoksi Ypäjälle mejä kokeeseen. Tämä oli mun ensimmäinen ns iso koe (siis paikalla 30 koirakkoa) ja kyllä taas vaan jännitti että osaanko opastaa ja vähän kaikki muukin. Aamu alkoi laukauksen sietokokeella, jossa me oltiin ekassa ryhmässä. Se meni ihan hyvin eikä Rapa siitä laukauksesta ollu oikein moksiskaan. (siis sinne laukauksen sietokokeeseen menee kerralla 6 koiraa). Palkkasin Rapaa sitten siinä lähellä kun muille ammuttiin ja ei oikeistaan reagoinu ampumiseen mitenkään muuten kun katsoen mistä ääni tulee.

Metsään lähdettiin ajoissa, Rapalla vasta 4 jälki ja mä opastin sitten vasta kuudennen jäljen, niin saatiin nauttia kauniista kesäpäivästä siellä" keskellä ei mitään"!!! Vihdoin ja viimein tuli Rapan vuoro, alussa näytin makauksen ja kehuin ekan 10m kun meni todella hienosti. n.50m alusta tehtiin pieni lenkki jäljen sivuun mutta tultiin heti takaisin, no sit ne ongelmat alkoi.... 2xhukka ihan peräkkäin, luulen että siit oli menny juuri ennen jotain riistaa kun Rasmus nosti nokan ja haukahti jopa kerran. Rapa ei hauku muuten kun sillon kun ajaa lähellä jotain riistaa.... No kun hukista selvittiin niin päästiin ekaan kulmaan joka ok. Toisen osuuden alku todella hyvää jälkityötä. Ennen toista kulmaa kolmas hukka ja koe oli sit siinä. Loppuun mentiin ihan harjoitus mielessä ja ihan hyvää jäljestystä. Ei ole Rapaa ikinä ennen haitannu näin paljon riista, yleensä on kerran tarkistanu ja sit menny jälkeä pitkin. No nyt sit mentiinkin vähän enemmän riistan perässä!!! Ei muuta kun treeniä oikein riistarikkaaseen maastoon.

Kokeen jälkeen tuomari vielä mainitsi että maasto oli todella riistarikasta ja riista liikku nyt todella paljon ja kuulemma haisee voimakkaammalle kun loppu kesästä. Avo koiria oli yhteensä 15 ja niistä vaan 1 avo1 ja 4 avo3:sta, et ei mikään hurja taso ollenkaan!!!

Koeselostus: Opastettu lähtö, heti lähtöviitoituksen loppuessa nostaa luonon ylös ja lähtee jäljen sivuun etsimään jotain ajettavaa. Kun mitään ei löydy palaa laajalla kaarroksella jäljelle ja aloittaa hyvävauhtisen sekämelko tarkan jäljestyksen. Koira tukeutuu jäljestäessä pääosin maavainuun, mikä olisi sille hyväksi: ongelmat nimittäin alkavat heti koiran napatessa riistanhaju ja lähtiessä hakemaan hajujen lähdettä ilmavainulla. Tällöin jälkityö vähän unohtuu. Ensimmäisen osuuden lopussa koira löytää pitkähkön korpivaelluksen jälkeenvielä jäljen. mutta lähtee paluujäljelle ja suunta näytetään. Hieman ennen kulmaa lähtee taas riistan perään, josta hukka. Toisen osuuden alkuosuus sitten erittäin hyvää jäljestystä mutta osuuden lopussa taas harhautuu ja ajautuu niin kauas jäljestä että koe keskeytetään. Työskentelyhaluinen, mutta tänään liian riistaintoinen koira.  Tuomari: Kari Kielo AVO 0

Et tuollalailla tänään, nyt vaan kohti uusia kokeita ja metsästään sitä toista ykköstulosta, niin sitten pääsisi sinne voittajaan ja  voisi alkaa metsästään jva titteliä!!!